(on)veilig gevoel?
Je veilig voelen op en naar je werk is belangrijk. Helaas is dat niet altijd het geval. Er kunnen allerlei vormen van ongewenst gedrag voorkomen of situaties ontstaan, die ervoor zorgen dat je werkomgeving niet veilig is en jij je niet veilig voelt. Jouw veiligheid staat voorop; neem geen risico’s, stel je grenzen en wees daar duidelijk over. Ervaar je bepaald gedrag als ongewenst? Wacht niet, maar geef het vroegtijdig aan bij je collega’s en leidinggevende of eventueel de vertrouwenspersoon.
Hulplijn bij de cliënt of in de wijk
Als je je in een onveilige situatie bevindt, zowel bij een cliënt als in de wijk, zijn er verschillende hulplijnen beschikbaar:
Noodsituatie:
Bij direct gevaar en in noodgevallen: Bel direct 112. Bekijk deze instructie hoe je direct het noodnummer kunt bellen.
Geplande veilige begeleiding:
Indien er voor jouw gevoel onveilige locaties/situaties zijn in de buurt van de woning van de cliënt of in de wijk, neem contact op met de regiehouder (o.a. wijkverpleegkundige, casemanager dementie). Zij organiseren een geplande veilige begeleiding voor de collega’s met een medewerker van een beveiligingsbedrijf.Ongeplande veilige begeleiding:
Indien er onverwachts voor jouw gevoel onveilige locaties/situaties zijn in de buurt van de woning van de cliënt of in de wijk, neem direct contact op met een medewerker van een beveiligingsbedrijf. Deze telefoonnummers staan vermeld in de One-app onder de volgende titels:‘Beveiliging en sleutels BW (regio Brabantse Wal)’ of bel +3116 4259 000
‘Beveiliging en sleutels M en V (regio Mark & Vliet)’ of bel + 3162 0506 006
Veiligheidstips voor onderweg naar en bij de cliënt
Als jij je voor jouw gevoel in een onveilige situatie bevindt, aarzel dan niet om de zorgverlening op dat moment te weigeren/stoppen. Ga vervolgens in gesprek met de wijkverpleegkundige of je leidinggevende. Veiligheid gaat altijd voor!
Laat jouw collega’s altijd weten waar je naartoe gaat en hoe ze je kunnen bereiken. Bel eventueel als je er bent en als je weer weg gaat.
Probeer landelijke wegen zoveel mogelijk te vermijden, vooral tijdens avond- en nachtdiensten.
Parkeer je auto bij een straatlantaarn of in een goed verlichte omgeving;
Vraag je cliënt om de weg/pad naar het huis goed te verlichten, zodat je gemakkelijk kunt zien waar je moet zijn.
Zorg ervoor dat je altijd je mobiele telefoon bij je hebt en overweeg ook een zaklantaarn mee te nemen;
Loop rechtop met een stevige pas en ga niet in op praatjes;
Als je het gevoel hebt dat je een groep moet passeren die onveilig aanvoelt, zoek dan een veilige plek op en bel het beveiligingsbedrijf (telefoonnummers staan in de One-app) of bel in noodgevallen direct 112. Geef aan dat je een medewerker van TWB bent;
Als je een traumatische ervaring meemaakt, neem dan contact op met je leidinggevende (tijdens kantooruren) of de calamiteitendienst (buiten kantooruren).
Spreek over je traumatische ervaring met je collega’s;
Maak gebruik van het telefonische spreekuur van de arbocoördinator of neem contact op met de vertrouwenspersoon voor begeleiding;
Ongewenst gedrag
Er zijn vormen van ongewenst gedrag die door niemand geaccepteerd zouden moeten worden. Gedrag wordt ongewenst als jij het als zodanig ervaart.
Wat doe je bij ongewenst gedrag:
Als je ongewenst gedrag ondervindt van een cliënt of mantelzorger, dien je je werk direct te stoppen. Neem onmiddellijk contact op met je leidinggevende, diens vervanger of de calamiteitendienst TWB (buiten kantooruren). Vul daarna alsjeblieft het MIM-formulier in, dat beschikbaar is in AFAS.
Als het ongewenste gedrag afkomstig is van een collega, meld dit dan telefonisch of per e-mail bij je leidinggevende en/of de vertrouwenspersoon. Zij gaan hier altijd vertrouwelijk mee om.
Vertrouwenspersoon
Soms zijn er dingen in je werk waarover je met iemand anders wilt spreken. Een gesprek met een collega of leidinggevende kan dan heel verhelderend zijn. Je hebt echter ook de mogelijkheid om vertrouwelijk te spreken met iemand van buiten de organisatie, zonder dat jouw collega's of leidinggevende hiervan op de hoogte worden gesteld. Daarvoor is er de vertrouwenspersoon.
Bij TWB is dat Coby van Wijk. Je kunt contact met haar opnemen als je onder andere te maken hebt met pestgedrag, agressie en geweld, discriminatie en seksuele intimidatie door een cliënt, mantelzorger, collega en/of leidinggevende. Je kunt ook bij haar terecht als er vragen zijn omtrent integriteitskwesties. Haar visie is dat een organisatie succesvol kan zijn met gezonde medewerkers. Een gezonde medewerker is een medewerker die zich veilig en prettig voelt op zijn werk en werkplezier ervaart. Coby zet zich daarvoor in en biedt je een luisterend oor als je je onveilig voelt. Een gesprek met haar is vertrouwelijk en je blijft zelf de regie houden over wat je wel of niet verder zou willen doen. Zij kan je ook ondersteunen in het maken van een voor jou passende, helpende keuze.
Het is belangrijk om te weten dat gesprekken met de vertrouwenspersoon niet worden gemeld aan de organisatie. Wel wordt jaarlijks anoniem teruggekoppeld over het aantal meldingen en de aard van deze meldingen.
Coby kun je bereiken via c.van.wijk@gimd.nl. Haar telefoonnummer vind je in de One-app onder ‘Vertrouwenspersoon TWB’.