Wijzigingen voor Collega's in opleiding

Volg jij via TWB een opleiding tot helpende t/m wijkverpleegkundige of wil je dat gaan volgen?

Dan verandert er vanaf 1 februari 2023 het een en ander.

Dit heeft te maken met de nieuwe CAO en het daaraan aangepaste TWB-beleid. Overigens blijven we opleiden per niveau. Dat wil zeggen dat als je wordt opgeleid tot verzorgende C en je hebt nog geen diploma voor helpende, je eerst de opleiding tot helpende afrondt. Hierna ga je meteen door met de opleiding tot verzorgende C.


We zetten de belangrijkste veranderingen per 1 februari 2023 op een rijtje:

  • Elke collega die een opleiding volgt vanuit TWB krijgt de functienaam Collega in opleiding tot …( _ ). Vaak wordt de afkorting CIO al gebruikt binnen TWB. Op de puntjes staat de functie die hoort bij de opleiding die is afgesproken voor start van de opleiding. Het gaat hier om het eindniveau; dit is, in eerste instantie, maximaal verzorgende IG. Het niveau van zelfstandige inzet, vrijwel altijd het niveau van behaald diploma of certificaat, staat tussen haakjes. Dat is wel zo handig voor de planner.
    Voorbeeld
    Je wordt opgeleid tot verzorgende C en hebt je diploma helpende (niv B) gehaald. Jouw functienaam ziet er dan als volgt uit: Collega in opleiding tot Verzorgende C (Niv B)

  • Je inschaling, bij de start van de opleiding, is afhankelijk van je huidige situatie. Het komt erop neer dat je er nooit op achteruit gaat en in bepaalde gevallen zelfs op vooruit. De consequenties van de inschaling zijn conform cao.

  • Bij het behalen van het afgesproken eindniveau krijg je een periodiek en de bijbehorende functie.

  • Volg je een opleiding waar je een of meer tussenstappen moet behalen, dan krijg je een periodiek als je de tussenstap hebt behaald. Hoewel dit niet in de cao staat, wil TWB je op deze manier belonen voor je inzet.
    Voorbeeld
    Word je opgeleid tot verzorgende IG dan moet je eerst het niveau helpende behalen en daarna het niveau verzorgende C. Bij het afronden van deze tussenstappen krijg je er een periodiek bij.

  • Je mag voor het volgen van lessen/bezoeken werkplaatsen maximaal 4 uur per week schrijven. Hieronder vallen ook de theoretische examens. Je 4 uur per week stage is geen werktijd meer. Je moet deze uren wel maken in de praktijk. De praktijk is namelijk een belangrijk onderdeel van een opleiding.

  • Praktijkexamens en/of examengesprekken, bijvoorbeeld vanuit de werkprocessen en keuzedelen, mogen wel geschreven worden als werktijd (maximaal 1 uur per examenmoment).


Heb je vragen of wil je meer weten?

Je kunt altijd terecht bij je leidinggevende of bij een coach leren en ontwikkelen. De coaches zijn te bereiken op telefoonnummer 088 560 2084 of via opleidingen@twb.nl.


Ben je zelf nog niet in opleiding en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij gaan graag met jou in gesprek. Neem gerust contact op met Werving & Selectie via telefoonnummer 088 560 2002 of stuur een berichtje naar 06 516 960 68.