Boostervaccinatie

Brief boostervaccinatie

Hieronder vind je de uitnodiging, gezondheidsverklaring en de handleiding afspraak maken

Ben je nog niet gevaccineerd?

Ben je nog niet gevaccineerd? In de vaccinatiestraat voor medewerkers kun je ook je eerste vaccinatie ontvangen. De tweede vaccinatie gaat dan via de GGD. De boosterprik is op dit moment alleen nog in de teststraat voor medewerkers te krijgen.

Hoe maakt je een afspraak voor de corona-vaccinatie?

Je maakt een afspraak door te bellen met het landelijk callcenter van de GGD via 0800 - 7070 of via deze link. Er worden twee afspraken met jou ingepland. Het callcenter is 7 dagen per week open, van 8.00 tot 20.00 uur.


Voor het maken van deze afspraak wordt gevraagd of je een brief hebt ontvangen. Deze heb je van Medewerker & Service gekregen.

Deze brief, met je naam, adres en het logo van TWB erop, moet je kunnen laten zien op het moment dat je gevaccineerd wordt, bewaar deze goed! Je kunt hier de brief alvast lezen.

Het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de corona-vaccinatie via
de website van de rijksoverheid.

Waarom is het belangrijk om me te laten vaccineren?

“Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Dat wordt ons ticket naar meer vrijheid. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe eerder we straks – in de loop van 2021 – stap voor stap terug kunnen naar ons leven van voor het corona-tijdperk” aldus minister Hugo de Jonge. Een vaccinatie tegen het coronavirus en voldoende mensen die gevaccineerd worden, kunnen een einde maken aan de coronacrisis in Nederland.

Als Raad van Bestuur van TWB stimuleren wij daarom iedereen om zich te laten vaccineren. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Alleen samen verslaan we het virus!

Uiteraard blijft het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het naleven van de RIVM-richtlijnen en leefregels van de GGD van kracht.

Twijfel jij nog over je keuze of wil je meer weten over het vaccineren? Bekijk dan de filmpjes onderaan de pagina of de vragen over de coronavaccinatie.

Ben ik verplicht om me te laten vaccineren?

Nee, de vaccinatie is vrijwillig.

Om het corona-virus te verslaan, stimuleren wij als Raad van Bestuur iedereen om zich te laten vaccineren. Wil je meer weten over het belang van vaccineren? Kijk dan hier.

Krijg ik de reistijd en/of de kilometers naar de vaccinatie locatie vergoed?

De Raad van Bestuur heeft besloten dat het vaccineren in eigen tijd is en de reiskosten voor eigen rekening zijn. De belangrijkste argumentatie hiervoor is dat iedereen in Nederland op basis van vrijwilligheid wordt verzocht zich te laten vaccineren. Dat zorgmedewerkers eerder gevaccineerd kunnen worden dan de rest van Nederland, maakt daarin geen verschil.

Heb je vragen over de coronavaccinatie?

Van cliënten en medewerkers komen vragen over het vaccin, de werking en wat er mogelijk verandert als je bent gevaccineerd. We geven je hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Op de website van de rijksoverheid vind je nog veel meer vragen en antwoorden.

Zijn er bijwerkingen bij de vaccinatie?

Na de eerste en/of tweede vaccinatie kunnen er soms reacties optreden als koorts en misselijkheid. Op het moment dat deze klachten zich voordoen is het van belang dat je dit meldt bij het lareb via deze link en dat je jezelf laat testen. Dit geldt overigens ook voor cliënten die gevaccineerd zijn en klachten ontwikkelen. Het kan namelijk zijn dat het virus al gedragen werd en samenvalt met de vaccinatie, waardoor er nog steeds een besmettingsgevaar is. Ook na de vaccinatie en bij het optreden van aan corona gerelateerde klachten, is het advies: laat je testen!

Kun je corona krijgen als je bent gevaccineerd?

Ja, dat kan nog steeds. De kans wordt kleiner, maar is nog wel aanwezig. Het ziektebeeld verloopt wel milder als je bent gevaccineerd.

Ben je besmettelijk als je bent gevaccineerd?

Nee, het vaccin bevat geen virus. Je bent dus niet besmettelijk, want je kunt geen virus uitscheiden. Het vaccin besmet de ontvanger niet met het virus, en zorgt niet voor de aanmaak van virusdeeltjes in het lichaam zelf. De vaccinatie heeft ook geen invloed op de testen die gebruikt worden om de infectie op te sporen, zoals de PCR polymerase chain reaction-test en de antigeen-sneltesten.

Moet je je bij klachten laten testen als je bent gevaccineerd?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is, moet thuisblijven en zich laten testen als diegene klachten heeft die passen bij corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je thuisblijft en je laat testen bij klachten die bij corona passen.

Ik ben positief getest na de vaccinatie, kan dat?

Ja dat kan, maar dat kan niet komen door het vaccin. Het vaccin bevat geen virus. Het vaccin beschermt je tegen corona, maar niet 100%. Je kunt op een andere manier dus nog met corona besmet worden.

Als ik corona krijg – en ik ben gevaccineerd - ben ik dan besmettelijk?

Ja, dat maakt geen verschil. Als je positief test op corona volg je dus het bestaande protocol (quarantaine). Ook als je gevaccineerd bent. Dus het motto blijft ongewijzigd: heb je klachten, laat je testen!

Ik ben gevaccineerd. Mag ik zonder persoonlijke beschermingsmiddelen werken?

Nee, na vaccinatie gelden nog steeds dezelfde regels rondom persoonlijke beschermingsmiddelen. De kans dat je zelf ziek wordt is na vaccinatie veel kleiner, maar het is nog niet duidelijk of je het virus ook niet meer kunt overdragen. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je persoonlijke beschermingsmiddelen blijft gebruiken zoals beschreven in de standaard richtlijnen. Én dat je je blijft houden aan de algemene regels zoals anderhalve meter afstand. Dit beschermt jou, je cliënten en je collega’s.

Vaccineren is vrijwillig. Geldt dit ook voor zorgmedewerkers?

Ja, de vaccinatie is vrijwillig. Iedereen, dus ook zorgmedewerkers, heeft grondrechten (onaantastbaarheid van het lichaam en vrijheid van religie en geweten) en er is geen wet die een inbreuk op deze grondrechten rechtvaardigt. Dat betekent dat de vrije keuze van zorgmedewerkers om zich al dan niet te laten vaccineren niet mag/kan worden beperkt.

Weten cliënten of TWB als werkgever dat ik wel of niet ben gevaccineerd?

Werkgevers mogen wel weten dat een werknemer zich laat vaccineren maar mogen dit niet herleidbaar tot een persoon registreren. Dit doen we binnen TWB ook niet! Ook de cliënt heeft geen recht om te weten of je wel of niet gevaccineerd bent. Loop je als medewerker op tegen onbegrip of angst bij een cliënt of diens naasten en lukt het je niet om hier goed het gesprek over aan te gaan, neem dan contact op met de wijkverpleegkundige zodat hij/zij dit met de cliënt kan bespreken.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Heb je nog vragen of twijfels, kijk dan zeker ook op de website www.coronavaccinatie.nl of bel naar het speciaal informatienummer van de GGD: 0800-1351.

Heb je vragen over je persoonlijke gezondheid in relatie tot het vaccin, raadpleeg dan altijd je behandelend arts.

Het je vragen over hoe het vaccineren vanuit TWB wordt ondersteund, stel dan je vraag op: vragenovercorona@twb.nl.

Hoe bewijs ik dat ik gevaccineerd ben?

Met de CoronaCheck app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief op corona getest bent of dat je recent al corona gehad hebt. Je kan CoronaCheck gebruiken voor toegang tot bepaalde locaties. En om internationaal te reizen.

Je kunt de app hier downloaden.

In dit filmpje geeft hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els een duidelijke uitleg over het vaccin en antwoord op 4 veelgestelde vragen: Hoe werkt het vaccin? Hoe werkt een RNA-vaccin? Is het corona-vaccin veilig? Hoe effectief zijn de vaccins?

Het Pfizer en het Moderna-vaccin zijn in de Europese Unie goedgekeurd. Het coronavaccin is er snel gekomen, kan dat dan wel veilig zijn? Hoe zit het met de langetermijneffecten? En hoe moet je kijken naar de risico’s van zo’n vaccin? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin.

Heb je vragen over de deltavariant?

Bekijk onderstaand filmpje.