Thuiswerken

Wat betekent thuiswerken voor mij?

Binnen TWB is het uitgangspunt dat er voor kantoorpersoneel een combinatie gemaakt wordt tussen het werken op kantoor en thuis. De toekomstige volledige bezetting van onze kantoor- en wijkgebouwen zal de helft bedragen van de bezetting (aantal werkplekken) van voor de uitbraak van corona en het afgekondigde thuiswerken.

Op kantoorlocaties van TWB wordt de bezetting 50%. Lees het thuiswerkbeleid van TWB hier.

Wat heb ik nodig om een goede thuiswerkplek in te richten?

Verbeter je huidige thuiswerkplek eenvoudig naar een ideale werkplek, zodat thuiswerken minstens net zo comfortabel is als op kantoor. Maar wat kies je dan? Om het je makkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van producten voor je thuiswerkplek.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van ICT-middelen voor mijn thuiswerkplek?

Om thuis prettig te kunnen werken op je Chromebook, is het handig om een scherm, toetsenbord en muis te gebruiken. Een aanvulling hierop kunnen een laptopstandaard, muismat, headset of losse speaker met microfoon zijn.


Monitor

Als je veel tijd achter je Chromebook spendeert is het prettig om een los scherm aan te sluiten op je Chromebook. Daarnaast ben je misschien op kantoor wel gewend om met twee schermen te werken. Er is een aantal opties om thuis een prettige werkplek met scherm te realiseren.


1 beeldscherm

Zorg voor een beeldscherm van minimaal 24 inch en een resolutie van minimaal 1920*1080. De resolutie van je scherm bepaalt de hoeveelheid aan informatie die zichtbaar is op het scherm. Daarnaast moet je je scherm op de juiste hoogte kunnen instellen. Niet ieder beeldscherm heeft hier de mogelijkheid toe, dus let hierop bij het selecteren van het juiste beeldscherm.


Ook is het goed om te kijken naar de schermtechnologie die gebruikt wordt. Vaak heb je de keuze tussen TN en IPS. We adviseren een IPS-scherm omdat dit een beter kijkhoek en contrast geeft dan een TN-scherm.


Bij TWB hebben we de meeste van onze werkplekken voorzien van: Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 Zwart (FHD, hoogte verstelbaar). Het scherm sluit je aan via HDMI op de dongel die je bij je Chromebook hebt gekregen. Wil jij een vergelijkbare monitor, dan adviseren we je met de volgende uitgangspunten rekening te houden:

 • 24 inch is;

 • Full HD resolutie heeft van 1920*1080 pixels;

 • In hoogte verstelbaar;

 • IPS paneel.


2 beeldschermen

Wil je net als op je werkplek op kantoor 2 beeldschermen gebruiken, dan kan je het ene scherm koppelen met de dongel die bij je Chromebook zit en de andere met een HDMI naar USB-C kabel.


Breedbeeldscherm

Wil je niet twee losse monitoren maar een scherm dat wat breder is, dan kan je kijken naar breedbeeld of curved monitoren.


Toetsenbord & muis

Op de werkplekken van TWB gebruiken we een toetsenbord en muis-combinatie van Logitech. Het typenummer is MK120. Er is een breed scala aan toetsenborden en muizen beschikbaar. Voor een wat betere werking van de muis op je bureau kan je eventueel een muismat aanschaffen.


Laptopstandaard

Plaats je je Chromebook naast je beeldscherm of wil je hem positioneren zodat hij wat hoger komt te staan op je bureau, maak dan gebruik van een laptopstandaard. Zoek je een goedkope optie, ook de Action verkoopt ze.


Headset

Telefoneer je veel en vind je het wat comfortabeler om dit via een headset te doen, dan adviseren we je een headset te gebruiken. Je hebt dan de optie tussen een mono of stereo headset (1 of 2 oorschelpen). Bij Amazon zijn verschillende opties verkrijgbaar van het merk Jabra. Je kan dan kiezen tussen kleur, mono, stereo en wel of geen oplaadstation. De headset verbind je via bluetooth met je smartphone.


Speaker

Gebruik je liever een draadloze speaker en microfoon voor je telefoongesprekken of Google Meet vergadering, dan heeft Jabra deze ook. De speaker koppel je via USB of bluetooth aan het gewenste apparaat.


WiFi

Sinds het thuiswerken merk je hoe belangrijk een stabiele en goede WiFi-verbinding is. Niets is zo vervelend als een collega die tijdens een Google Meet tegen je zegt ‘dat je wegvalt’. Het signaal van je WiFi komt vanaf de modem van je provider. Echter kan het signaal verzwakt worden door de afstand tot je modem, dus van je Chromebook tot je modem, of door muren en vloeren in je woning. Om dit probleem op te lossen zijn er systemen die dit WiFi-signaal door jouw woning kunnen uitbreiden. Dit noem je een WiFi Mesh systeem. Providers bieden tegenwoordig zelf ook dergelijke systemen aan, vaak tegen een wat gunstiger tarief.


Zo biedt Ziggo een systeem van TP-Link aan. Ook KPN biedt een soortgelijk product aan.


We hebben een aantal systemen voor je naast elkaar gezet. De prijsverschillen komen voort uit de techniek die gebruikt wordt in de apparaten en de doorvoersnelheid die je ermee kan behalen. Voor eenvoudig thuisgebruik volstaat de TP-Link AC1200. Heb je een grote woning met veel verdiepingen, dan kan je ook meerdere stations aankopen en zo uitbreiden. Kijk dan eens naar de TP-Link Deco M9 en kies zelf hoeveel stations je nodig hebt voor jouw woning.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een bureau of bureaustoel voor mijn thuiswerkplek?

Bureau

Zorg voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Als je bureau te hoog of te laag staat,staan je schouders continu onder spanning. Dit kan later voor fysieke klachten zorgen.

Bijvoorbeeld:


Bureaustoel

Zorg voor een bureaustoel die instelbaar is. Dit betekent dat je in ieder geval de volgende mogelijkheden hebt:

 • Zithoogte is instelbaar

 • De hoogte van de armleggers zijn verstelbaar

 • De stand van de rugleuning is verstelbaar

 • Eventuele extra mogelijkheden zijn:

 • Extra ondersteuning voor je onderrug (ook wel lendensteun genoemd)

 • Een rugleuning die op basis van je lichaamsgewicht af te stellen is. Dus die bepaalt hoe makkelijk de rugleuning kantelt

 • Het aanpassen van de zitdiepte

 • Een rugleuning die in hoogte verstelbaar is

 • Armleggers die in de breedte verstelbaar zijn


Om te weten of je bureaustoel voldoet aan de arbowetgeving, zijn er twee belangrijke certificeringen in het leven geroepen, namelijk de NEN-certificering en de NPR-certificering. Wat is het verschil?

 • NENgecertificeerde bureaustoelen zijn geschikt voor mensen tussen de 160 - 185 cm groot en maximaal 125 kg. Deze stoelen beschikken over de basismogelijkheden, zoals afstellen zithoogte, verstelbare armleggers en verstelbare rugleuning.

Bijvoorbeeld:

 • NPR-gecertificeerde bureaustoelen zijn geschikt voor mensen tussen de 150 - 205 cm en maximaal 125 kg. Deze stoelen zijn over het algemeen groter en hebben meer mogelijkheden in het verstellen en aanpassen waardoor deze voor meer mensen geschikt zijn.

Bijvoorbeeld:


Beide stoelen voldoen aan de arbo-normering. Bij het uitzoeken van een bureaustoel adviseren wij jullie daarom om altijd een stoel aan te schaffen met of een NEN-certificering of een NPR-certificering. Of de stoel die jij hebt gekozen gecertificeerd is, zie je vaak in de naam van het product (NEN of NPR) of bij de productspecificaties. Let hier dus goed op.


Je kunt hier de tips bekijken over het instellen van de juiste zithoogte, afstand tot je beeldscherm etc.

Krijg ik een vergoeding voor het thuiswerken/ de aanschaf van producten voor mijn thuiswerkplek?

 • Je mag per thuiswerkdag een dagvergoeding declareren die gebaseerd is op de Nibud-norm (opwaarts gecorrigeerd voor arbo-voorzieningen), namelijk: € 2,30 netto per dag. De vergoeding is bedoeld voor energieverbruik, koffie/thee en arbo-voorzieningen (stoel, tafel, extra scherm).

 • De dagvergoeding geldt voor 1 gehele werkdag (uitgangspunt is minimaal 2 uur gewerkt).

 • Je kan ervoor kiezen om werkplekmiddelen aan te schaffen door middel van een voorschot van TWB via het MKS-systeem. De kosten van de werkplek zijn onderdeel van de dagvergoeding voor thuiswerken. Concreet betekent dit dat TWB de aanschaf van stoel, bureau of scherm betaalt en dat er met behulp van de dagvergoeding terugbetaling van het voorschot van TWB plaats zal vinden of via andere betalingsvorm in de MKS-regeling.