Ondersteuning

Ondersteuningsmogelijkheden bij stress, angst of verdriet

Er wordt heel wat van jullie gevraagd in deze periode. Om jullie te ondersteunen willen we je graag een aantal mogelijkheden aanbieden waar je GRATIS gebruik van kunt maken als je merkt dat je stress, angst of verdriet ervaart bij jezelf of bij een huisgenoot. Neem ook zeker contact op met je leidinggevende om jouw situatie te bespreken. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

  • Je kunt (online) in gesprek gaan met je collega’s om ervaringen te delen en/of te kijken wat jou kan helpen om deze tijd goed door te komen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Whatsapp of Google Meet.

  • Christien van den Maagdenberg en Nicole Helmons zijn beschikbaar voor medewerkers die behoefte hebben aan een luisterend oor. Je kunt zelf contact opnemen met Christien, Nicole of via jouw leidinggevende aangeven dat je graag een gesprek wilt. Christien is maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag te bereiken voor het plannen van een afspraak via 088 560 3464 of cvdmaagdenberg@twb.nl. Nicole is dinsdag, woensdag en donderdag te bereiken via 088 560 2886 of nhelmons@twb.nl.

  • Je kunt de digitale zelfscreener ‘Veerkracht’ invullen. De zelfscreener geeft een inschatting van jouw huidige situatie. Daarnaast worden een aantal vragen gesteld over de gevolgen van het coronavirus op jouw werksituatie en over hoe je omgaat met moeilijke situaties. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten.

  • Wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor kun je terecht bij het instituut voor psychotrauma ARQ IVP voor zorgprofessionals. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar tussen 8:30 uur en 21:30 uur op telefoonnummer 088 330 5500. Deze wordt bemand door gespecialiseerde psychologen.

  • Je kunt gebruik maken van coachingsgesprekken georganiseerd door Sterk in je Werk. Deskundige coaches staan voor je klaar. Op basis van jouw vraag zal de beste coach voor jouw situatie contact met je opnemen.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is als noodhulporganisatie in heel Nederland actief tijdens de COVID-19 crisis. De getrainde vrijwilligers en het Rode Kruis Ready2Help Netwerk stellen zich in staat om op grote schaal hulp aan te bieden. In deze flyer vind je het hulpaanbod.

Corona-steunpunten

In deze flyer vind je alle corona-steunpunten in de regio. Deze steunpunten kunnen ook handig zijn voor je cliënt, wanneer hij/zij behoefte heeft aan extra ondersteuning of een luisterend oor.

Orthomedic - Pas goed op jezelf en wacht niet op klachten!

In deze tijden van drukte, spanningen en stress moeten we elkaar helpen. Merk je dat deze hectische periode klachten geeft (denk hierbij aan rug- of nekklachten) dan kun je terecht bij OrthoMedic voor een moment van Aandacht, Actie en Advies! Grijp in voor het te laat is! Meld je aan voor een afspraak via 0165 567525 of mail naar aanmelden@orthomedic.com. Ben je niet in de gelegenheid naar de praktijk te komen, bel dan om een afspraak te maken voor een telefonisch consult!

Herstelzorg na COVID-19

Het traject herstelzorg

Blijf je COVID klachten houden dan kun je in aanmerking komen voor herstelzorg na COVID-19. Kijk hieronder of je in aanmerking komt voor het traject en wat het inhoudt.

Het traject herstelzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat echter wel ten kosten van je eigen risico. Blijf jij klachten houden na een coronabesmetting, ga dan naar de huisarts en bespreek de mogelijkheid voor het traject herstelzorg na COVID-19.

Voorwaarden:

  1. Verwijsbrief huisarts/specialist, starten binnen 1 maand na verwijsdatum

  2. Starten binnen 3 maanden na diagnose

  3. Patiënten doen mee aan landelijk onderzoek (middels vragenlijsten)

Kijk hier of je in aanmerking komt voor het traject en wat het inhoudt.

Ben je bij de huisarts geweest en heb je een verwijsbrief ontvangen voor de herstelzorg na COVID-19, maar weet je niet hoe nu verder?

Orthomedic en Dynamico zijn partijen waar je hiervoor terecht kan. Je krijgt bij Orthomedic of Dynamico een intake en vervolgens wordt bekeken welke zorg jij nodig hebt. Een traject via Orthomedic/ Dynamico zal niet alleen gericht zijn op de fysieke klachten. Zij hebben ook samenwerkingsafspraken waardoor ze je bijvoorbeeld ook door kunnen sturen voor voedingsadvies of bij logopedie-klachten. Orthomedic/ Dynamico heeft voor al deze aspecten samenwerkingsafspraken. Neem dus contact op met Orthomedic of Dynamico en laat je door hen in jouw nazorgtraject begeleiden.

Aanmelden kan via:

Kom je niet in aanmerking voor het traject herstelzorg na COVID-19? Dan kan TWB je hierin ondersteunen. Bekijk hieronder de mogelijkheden of neem contact op met Nicole Helmons via nhelmons@twb.nl.

Conditie opbouwen

Je kunt merken dat dagelijkse activiteiten moeilijker gaan dan voorheen en dat je conditie achteruit is gegaan. Dit merk je bijvoorbeeld bij het traplopen of fietsen. Oefeningen kunnen helpen om weer op het oude niveau te komen. Wees je ervan bewust dat alle dagelijkse activiteiten voor je lichaam een training zijn. En dat ook rust nemen belangrijk is voor herstel. Luisteren naar je lichaam en probeer goed te doseren.

Fit20 training kan volledig afgestemd worden op jouw huidige lichamelijke conditie, wanneer je van corona aan het herstellen bent. Niet alleen jouw spierkracht wordt in een geleidelijke opbouw getraind maar ook jouw energiehuishouding en weerstand wordt krachtiger. Door de fit20 training worden gezonde bouwstoffen uit jouw voeding beter door je lichaam opgenomen. Door de fit20 training maak je het hormoon endorfine aan, waardoor stress afneemt en je geheugen beter gaat functioneren.

Lees hier meer over fit20 en hoe je je kunt aanmelden.

Bekijk ook eens de tips: fit worden na corona

Voedingsadvies bij of na COVID-19

Tijdens een infectieziekte, zoals bij het coronavirus, werkt het lichaam hard om de infectie te bestrijden. Het lichaam verbruikt hierdoor meer energie en spiermassa wordt sneller afgebroken. De behoefte aan energie en voedingsstoffen is dan groot, terwijl de inname van voeding juist minder kan zijn, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust, misselijkheid en/of benauwdheid. Hierdoor verzwakt het lichaam en kan ondervoeding ontstaan. Het verliezen van spiermassa heeft grote gevolgen voor de gezondheidstoestand en zelfredzaamheid. Daarbij komt dat dit verlies aan spiermassa moeilijk te herstellen is en vaak resulteert in een blijvende verslechtering van de conditie. Eiwit uit de voeding is een essentiële bouwstof voor spieren en de rest van het lichaam. Zorg daarom voor voldoende (eiwitrijke) voeding en beweging, ook tijdens ziekte als dat kan.

Als je weer beter bent zijn extra energie en eiwitten vaak niet meer nodig. Je kunt dan de voedingsadviezen van het Voedingscentrum opvolgen voor een gezonde voeding.

Energie- en eiwitrijke voeding

Energie (calorieën) is de brandstof voor jouw lichaam. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor het opbouwen en behouden van spieren en cellen. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten. Bij ziekte en gewichtsverlies is extra eiwit nodig voor het herstel.

De volgende tips kunnen je helpen energie- en eiwitrijk te eten:

  • Gebruik vaker kleine maaltijden, verspreid het eten over de dag.

  • Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+).

  • Gebruik ruim (room)boter of margarine op brood.

  • Beleg je brood dubbel, met bij voorkeur hartig beleg zoals kaas, vleeswaren, vis en ei. Je kunt ook extra beleg ‘uit het vuistje’ eten.

  • Neem bij elke maaltijd een zuivelproduct zoals (volle) melk, karnemelk, chocolademelk, drinkyoghurt, yoghurt, kwark of vla.

  • Drink 1,5-2 liter per dag. Koffie, thee, water en light frisdranken leveren geen energie en eiwitten. Gebruik liever zuivelproducten of eventueel limonade of vruchtensap. Let op, indien er sprake is van diabetes mellitus worden suikerrijke dranken zoals frisdrank, limonade en vruchtensappen niet aanbevolen.

  • Gebruik geen bouillon of heldere soep zonder vlees of vulling. Dit vult de maag maar heeft nauwelijks voedingswaarde.

  • Neem de tijd voor het eten en eet rustig.

  • In supermarkten en online zijn diverse energie- en eiwitrijke producten verkrijgbaar. Deze kun je hier bekijken.

Tips bij specifieke klachten bij corona

Vermoeidheid

  • Neem vaker kleine maaltijden per dag, probeer om de twee uur iets te nemen.

  • Gebruik licht servies zodat eten en drinken zo min mogelijk kracht kost.

  • Maak meer gebruik van zachte en/of vloeibare voeding.

  • Snijd het eten in kleine stukjes of pureer het met behulp van een keukenmachine of staafmixer.

  • Drink eventueel met een kort rietje.

Misselijkheid

  • Ga niet meteen na een maaltijd liggen. Zit rechtop gedurende 30-45 minuten na het eten.

  • Gebruik vaak kleine maaltijden verspreid over de dag.

  • Sla geen maaltijden over, door te weinig te eten kan misselijkheid ontstaan.

  • Als je 's morgens last hebt van misselijkheid wil het wel eens helpen om voor het opstaan iets te eten.

  • Vermijd de aanblik en sterke geuren van eten.

  • Vermijd te vet, te warm en sterk gekruid eten.

  • Probeer of het drinken van een niet te koude cola (light) helpt.

Slijmvorming

  • Probeer of friszure dranken en melkproducten, zoals thee met citroen, karnemelk, yoghurt of kwark, beter gaan dan zoete melkproducten. Zure melkproducten geven namelijk een minder plakkerig gevoel in de mond.

  • Ook sojamelkproducten geven een minder plakkerig gevoel in de mond dan koemelkproducten

  • Drink regelmatig kleine slokjes koud water bij het eten of drinken, ook tussendoor bij het gebruik van melkproducten.

  • Zuig langzaam op een vitamine-C-tablet.

  • Verwijder taai slijm met een zachte tandenborstel of een gaasje.

Diarree

  • Drink 2 tot 2,5 liter vocht. Dit betekent minimaal dertien glazen of zestien kopjes vocht per dag. Ook soep, vla, yoghurt en dergelijke tellen mee. Door diarree kun je veel zouten verliezen. Drink daarom bijvoorbeeld bouillon, dat kan het verlies van zouten aanvullen.

  • Gebruik kleine maaltijden verspreid over de dag, om het maagdarmkanaal zo min mogelijk te prikkelen.

  • Zure melkproducten als yoghurt, karnemelk en kwark hebben de voorkeur boven zoete melkproducten als melk en vla. Deze laatste kun je wel gebruiken, maar dan in beperkte hoeveelheden.

Drinkvoeding

Wanneer de energie- en eiwitinname niet toereikend is of niet behaald kan worden met normale voeding, kan er gebruik worden gemaakt van medische voeding (drinkvoeding). Volg het advies van de diëtist.

Vitamines en mineralen

Indien de voedingsinname gedurende meerdere weken verlaagd is, krijg je in de meeste gevallen onvoldoende vitamines en mineralen binnen. Om een risico op een tekort te voorkomen kun je een multivitaminesupplement gebruiken met 50-100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Je kunt het supplement blijven gebruiken tot je weer hersteld bent of het potje leeg is. Indien je medische voeding (drinkvoeding) gebruikt, krijg je hiermee extra vitaminen en mineralen binnen, en is een aanvullend supplement niet nodig.

Het gewicht

Het bijhouden van jouw gewicht is een hulpmiddel om te bepalen of je voldoende energie binnenkrijgt. Je kunt jouw gewicht in de gaten houden door een keer per week te wegen, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip en zonder schoenen. Wanneer jouw gewicht afneemt, kun je contact opnemen met de diëtist.

Vergoeding

Voor het bezoek aan een diëtist is – met uitzondering van enkele zorgverzekeraars – geen verwijsbrief nodig. Het consult bij een diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket voor drie uur per jaar. Mocht er meer dieetadvies nodig zijn, dan wordt dit vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ben je onder begeleiding van een huisarts (voor diabetes, Cardiovasculair Risicomanagement of COPD) dan geldt een andere vergoeding voor dieetadvies. Het dieetadvies wordt vaak vergoed vanuit een zogenaamde DBC (ketenzorg).

Meer informatie?

Voor al je vragen over voeding en leefstijl kun je contact opnemen met onze diëtisten via 088 560 2200 of stuur een bericht naar dietisten@twb.nl.

Fysieke klachten

Bekijk wat Orthomedic voor je kan betekenen onder het kopje 'Orthomedic - Pas goed op jezelf en wacht niet op klachten!'

Bekijk hier wat Dynamico voor je kan betekenen.

Problemen met ademhalen

Na corona kun je verschillende klachten ervaren door verminderde longinhoud. Door het littekenweefsel zijn minder longblaasjes actief en onbewust kun je je dan teveel inspannen om adem te halen. Daardoor verbruik je meer energie. Dat is extra vermoeiend en na inspanning blijf je langer moe. Ook kan een te snelle ademhaling zorgen voor spanning en angsten. Het is dan goed om rustiger te gaan ademen en daarbij kunnen ademhalingsoefeningen helpen. Met simpele technieken kun je al veel bereiken.

Ademen door je neus

Als de ademhalingsspieren de hele tijd aangespannen zijn, zijn ze veel actiever dan nodig. Je verbruikt dan onnodige energie bij rustige activiteiten als lezen of een film kijken. Wat dan al helpt is om via je neus adem te halen. En te focussen op de uitademing. Inademing is in-spanning, uitademing is ont-spanning.

Door adem te halen via je neus in plaats van door je mond, filter je de lucht en zorg je voor de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Ook voorkom je zo dat je teveel lucht inademt, wat een oorzaak kan zijn van vermoeidheid. Door via je mond te ademen kan er namelijk een verstoorde balans ontstaan tussen koolzuur en zuurstof in de bloedbaan. En voor de aanmaak van energie in de cellen is een goede balans daarin nodig. Ademen door de neus is dus een belangrijk aandachtspunt voor mensen met vermoeidheid symptomen en mensen die net ziek zijn geweest.

Ontspanningsoefening

Als je blijvende schade hebt overgehouden aan corona of als je heel moe bent, kun je deze simpele ademhalingsoefening doen. Hiermee observeer en vertraag je de ademhaling en breng je je lichaam in een meer ontspannen stand:

  • Adem in door je neus.

  • Adem twee keer zo lang uit door je neus.

  • Neem een korte pauze voor je weer inademt.

Doe dit een paar minuten lang. Deze neusademhalingsoefening mag alleen in rust gedaan worden, het liefst zittend of liggend.

Als je net begint met ademhalingsoefeningen, kan dat wat ongemakkelijk voelen. Als je doorgaat met oefenen, verdwijnt dat gevoel waarschijnlijk vanzelf. Neem bij twijfel of verergering van de klachten contact op de huisarts.

Elke dag kort oefenen en ’s ochtends beginnen

Net als andere spieren kunnen de ademhalingsspieren getraind worden. Het is beter om iedere dag kort te oefenen, dan één keer in de week een uur lang. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en oefen bijvoorbeeld ‘s ochtends vijf minuten in bed. Je ligt dan al plat waardoor het middenrif door de zwaartekracht beter kan ontspannen.

Als je ’s ochtends oefent, heb je er de rest van de dag profijt van. Je gaat dan rustiger en bewuster de dag in. En door ’s avonds nog even te oefenen, slaap je beter en kun je in de nacht beter herstellen en dus sneller opknappen.

Nek en schouders ontspannen

Wie last heeft van spanning, stress of angst, heeft vaak een gespannen nek en schouders. Het ontspannen van je nek en schouders heeft invloed op je ademhaling, doordat de ademhalingsspieren dan ook ontspannen. Dat heeft een positief effect op je energieniveau en bovendien op je gemoedstoestand.

Tips voor jezelf en collega's