Hoe kan ik beschermingsmiddelen krijgen?

Werk je in de cliëntzorg en heb je handschoenen, mondneusmaskers en of handalcohol nodig? Neem dan contact op met je leidinggevende. Hij of zij stemt met jou af hoeveel stuks je nodig hebt en waar en wanneer je ze kunt komen ophalen.

Ik ben gevaccineerd. Mag ik zonder persoonlijke beschermingsmiddelen werken?

Nee, na vaccinatie gelden nog steeds dezelfde regels rondom persoonlijke beschermingsmiddelen. De kans dat je zelf ziek wordt is na vaccinatie veel kleiner, maar het is nog niet duidelijk of je het virus ook niet meer kunt overdragen. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je persoonlijke beschermingsmiddelen blijft gebruiken zoals beschreven in de standaard richtlijnen. Én dat je je blijft houden aan de algemene regels zoals anderhalve meter afstand. Dit beschermt jou, je cliënten en je collega’s.

Handschoenen

Wanneer gebruik ik handschoenen?

In sommige situaties is het nu noodzakelijk om tijdens de zorgverlening aan cliënten wegwerphandschoenen te dragen. Enkele voorbeelden: je bent in afwachting van je testuitslag, maar hebt geen koorts. Je kunt dus met persoonlijke beschermingsmiddelen (mondneusmasker en handschoenen) nog gewoon aan het werk. Of je huisgenoot is in afwachting van een testuitslag, maar zelf heb je (nog) geen klachten.

Hoe gebruik ik handschoenen?

Hoe je handschoenen veilig gebruikt lees je in deze instructie.

Mondneusmaskers

Wanneer gebruik ik een mondneusmasker?

 • Als je niet de 1,5 meter afstand tot jouw cliënt kunt bewaren. Je draagt dan een chirurgisch mondneusmasker, die je krijgt van TWB.

Concreet betekent dit dat:

 • Alle medewerkers in de cliëntzorg uitgerust zijn met chirurgische (medische) mondneusmaskers. Dit geldt ook voor HbH-medewerkers.

 • Voor gespecialiseerd verpleegkundigen, casemanagers dementie, diëtisten en JGZ medewerkers geldt dat zij het mondneusmasker niet gebruiken wanneer zij 1,5 meter afstand kunnen houden.

Hoe gebruik ik een mondneusmasker?

In deze flyer vind je de instructie hoe je een mondneusmasker op de juiste wijze gebruikt. Zie je liever een filmpje? Dat kan hier.

Voor de grootste blunders met mondneusmaskers, klik hier.

Let op: ook met een masker op houd je zoveel mogelijk afstand en pas je de hygiënemaatregelen toe!

Je vindt hier de instructie voor het gebruik van een niet-medisch mondkapje.

Moet ik mijn mondneusmasker vervangen als ik naar een andere cliënt ga?

Het tussentijds wisselen is niet nodig bij de zorg voor meerdere cliënten achter elkaar. Hierbij vragen we je aandacht om zinnig en zuinig om te gaan met het dragen van mondneusmaskers en daar waar dit mogelijk is het masker 3 uur achter elkaar te dragen. Ook als een cliënt in aanraking geweest is met een positief getest persoon, is het niet nodig het mondneusmasker te verwisselen tussen cliënten.

Hoe lang kan ik het mondneusmasker dragen?

De mondneusmaskers die je van TWB krijgt, kun je maximaal 3 uur dragen. We vragen je ook om dit zoveel mogelijk te doen.

Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen. Je vervangt het masker ook als het masker nat voelt, als het beschadigd is, je het masker tussendoor aanraakt of helemaal hebt afgedaan. Bijvoorbeeld als je onderweg tussen cliënten het masker af wilt doen, raadt het RIVM aan een nieuw masker te gebruiken.

Mag ik een mondneusmasker tussendoor op- en afzetten?

Liever niet: het is veiliger voor jou om dat niet te doen. Je kunt wel tussendoor iets eten en/of drinken zonder het masker helemaal af te zetten. Raak daarbij het masker zelf niet aan!

 • Zorg dat je niet in dezelfde ruimte bent als de cliënt of diens huisgenoten.

 • Desinfecteer je handen.

 • Maak 1 kant van het masker los door het stiekje achter je oor vandaan te halen. Blijf het stiekje vasthouden met deze hand, zodat het masker niet gaat ' wapperen'.

 • Gebruik je andere hand om iets te drinken of te eten.

Het vasthouden van het masker aan de stiekjes en het masker niet wegleggen op een oppervlakte, geeft je een veilige manier om het masker even af te doen.

Mag ik zelfgemaakte mondneusmaskers gebruiken tijdens de zorgverlening?

Nee, wij dragen geen zelfgemaakte mondneusmaskers tijdens de zorgverlening. De kwaliteit van een zelfgemaakt masker is meestal niet goed en voldoet niet aan de normen die gelden voor medewerkers in de (thuis)zorg en JGZ. Dat zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. Daarom is het alleen toegestaan om de maskers te gebruiken die je van ons krijgt. Deze maskers voldoen aan de norm.

Kan ik ook een spatmasker gebruiken?

Binnen TWB gebruiken we alleen mondneusmaskers. Spatmaskers sluiten onvoldoende af, waardoor deze minder goed werken als virusdeeltjes vanuit verschillende richtingen komen.

Hoe moet ik handelen als ik bij de cliënt 1,5 meter afstand kan houden maar tussentijds wel door locaties moet lopen waar in de gangen een mondneusmasker gedragen moet worden?

Hierbij volg je de instructie die geldt op de betreffende locatie. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden in de verplichting om een mondneusmasker te dragen of de richtlijn te hanteren dat bij een contact langer dan 15 minuten en op minder dan 1,5 meter afstand de plicht geldt. Als dit voor jou onduidelijk is, neem dan contact op met je leidinggevende of wijkverpleegkundige.

Kan ik mondneusmaskers ophalen als ik (verkoudheids)klachten heb?

Ondervind je klachten zoals: verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, verhoging of als je plotseling niet goed meer ruikt of proeft en je haalt je persoonlijke beschermingsmiddelen op bij een (wijk)gebouw van TWB? Draag dan een mondneusmasker als je de ruimte betreedt.

Handalcohol

Wanneer gebruik ik handalcohol?

 • Ten eerste: was bij voorkeur je handen met water en zeep. Wees zuinig op handalcohol.

 • Handalcohol kun je bijna altijd gebruiken, behalve in de volgende situaties:

  • Zichtbaar vuil op je handen.

  • Natte handen.

  • Plakkerige handen.

  • Na eigen wc-gebruik.

Hoe gebruik ik handalcohol?

 • Neem voldoende handalcohol: breng minimaal 3 ml aan op je droge handen.

 • Neem de tijd: wrijf je handen tot ze droog zijn.

 • Doe het op de juiste manier (zoals bij handen wassen) en vergeet vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet.

Is het zinnig om na het handen wassen ook nog te desinfecteren?

Nee, doe het nooit achter elkaar. Hiermee drogen je handen te veel uit en verliest jouw huid haar beschermlaag.